fitnessinspiration

Kategori: Hälsa

Kosttillskott jag använder!

Jag fick en fråga för någon vecka sedan vilka kosttillskott jag använder, jag har helt enkelt glömt bort att skriva om det men jag nu kom jag på det så då får jag passa på under tiden jag fortfarande kommer ihåg. Egentligen använder jag inte så värst mycket kosttillskott, jag försöker så i mig det mesta genom kosten så de mesta av kosttillskotten tar jag bara för att det är gott.

Proteinpulver - Det är någonting jag alltid dricker och inte gör jag det efter träningspass som många andra, nej jag har det i min gröt istället för mjölk. Jag har försökt byta och ha mjölk i istället men jag tycker verkligen inte det bli gott så min proteinshake kommer stanna kvar så länge jag äter gröt. Just nu har jag ett proteinpulver från Aldrig Vila med smak av banana toffee, jag har förut även använt mig av tyngre och fitnessgurus whey protein. Jag dricker alltså inte proteinshakes för att få i mig mer protein, det är nämligen så att jag äter för mycket protein så jag har fått ta bort äggen på kvällen. Och ja, man kan äta för mycket protein.

BCAA - BCAA är aminosyror och aminosyror är byggstenar som bygger upp proteiner i våra kroppar. En del aminosyror kan vår kropp bilda själva men en del måste vi tillföra själva via mat eller kosttillskott. Om man tar en proteinshake så tar det en stund för kroppen att bryta ner det till aminosyror och det tar längre tid för kroppen att ta upp det. Därför kan man ta aminosyror direkt så då går det in i kroppen mycket fortare. Förut drack jag BCAA både innan och efter varje träningspass, men nu har jag börjat fundera över om det verkligen är värt att lägga så mycket pengar på det. Äter jag tillräcklig mycket och bra mat så får jag i mig det min kropp behöver. Jag har använt både BCAA från swedish supplements, fitnessguru och BMR.

Kreatin - Kreatin är ett naturligt förekommande ämne som finns i både kött och fisk. Kreatin ingår i kroppens energiomsättning. Vid fysisk aktivitet bryts musklernas energimolekyler, ATP, snabbt ned. Ett underskott av kreatin gör att energimolekylerna inte kan byggas upp lika effektivt och det gör att musklerna snabbt blir trötta. Syftet med ett kreatintillskott är att effektivisera återhämtningen av energi i muskelcellerna. Ju mer energi som finns tillgängligt i muskulaturen och desto snabbare återhämtningen sker desto starkare och uthålligare blir du. Kreatin är någonting jag bara använt i ca 6 veckor, man får max använda det i 10 veckor i rad för annars slutar kroppen själv att producera ämnet, det vill vi inte att de ska hända. Jag dricker en shake i samband med träning varje dag.

Nova - Är en koffeinfri PWO (Preworkout) som ger väldigt bra pump i musklerna. Det är någonting jag tar ca 20 minuter innan träning någon gång ibland om jag känner att jag behöver lite mer energi, eller är sugen på pump!

Nocco, Celsius - Är koffeindrycker som jag dricker flera gånger i veckan men egentligen inte för att få mer energi, utan jag dricker det för att jag tycker det är gott och ett nyttigare alternativ än läsk. Det blir några stycken på helgen och ibland kan det även hända att jag dricker en innan ett träningspass någon gång om jag är väldigt trött.

Jag har förut även använt mig att omega 3, multivitamintabletter, PWO med koffein och caseinproteinpulver, men det är ingenting jag gör i dagsläget.

Läsarfråga!

Fråga: Hej! Jag undrar vad det var som gjorde att du aldrig under dieten gav upp och bara sket i allt. Att du liksom inte någon gång tänkte att "äh en macka eller en liten chokladbit gör inte något"? Tänkte du aldrig ens den tanken? Du är grym!!


Svar: Hej! Jag tror, eller nästan vet att det var mitt mål som gjorde att jag aldrig gav upp. Om jag inte har ett mål med något jag gör har jag väldigt svårt att vara disciplinerad. Säg t.ex om jag skulle börja dieta nu bara för att gå ner i vikt, då hade jag inte haft ett tillräckligt viktigt och starkt mål för att följa det. Då hade jag kunnat tänka ''äh en macka eller en liten chokladbit gör inte något'', för det hade inte spelat så stor roll. Men inför en fitnesstävling spelar det roll, den där lilla chokladbiten kan chocka kroppen och göra att man slutar droppa fett, eller att man bara fortsätter va mer och mer sötsugen o då blir det bara svårare. Jag tror även att jag tänkte på alla andra som gjorde samma satsning, jag tänkte att om dom skulle klara dieta utan att fuska så skulle även jag klara det, jag ville inte vara sämre än någon annan. Precis som jag skrivit många gånger förut så struntade jag i vilket placering jag skulle få på tävlingen, men jag ville ändå kunna säga att jag gjort allt jag kunnat och att jag kämpat lika hårt som de andra. Jag hade inte velat ha i bakhuvudet att jag fuskat från dieten flera gånger och jag kunde varit bättre på scenen. Nu visste jag att jag hade gjort allt och jag kunde inte ha presterat bättre. Jag hade inte kunnat gå ner mer i vikt för jag var tillräckligt smal, jag hade inte kunnat bygga på mig mer muskler under dietens gång. Det enda jag hade kunnat göra annorlunda hade varit att väntat några år tills jag byggt på mig mer muskelmassa.

Under själva dieten tror jag faktiskt aldrig jag tänkte på att ge upp, dock kändes det tungt vissa dagar och då fick jag fundera på varför jag skulle fortsätta. Jag fick påminna mig om de bra sakerna, men nej jag hade aldrig tanken på att ge upp. Mer än 1 gång, och det var mellan Decembercupen och Luciapokalen. Jag mådde dåligt redan när jag klev upp på scen och sedan mådde jag dåligt ända tills dess att jag klev upp på scenen igen två veckor senare på Luciapokalen. Så fort jag hade klivit av scenen på Decembercupen började jag äta, jag åt och åt och ville aldrig sluta. Jag ville absolut inte tävla igen, för jag ville inte gå upp på den där scenen igen och må så fruktansvärt dåligt en gång till. Därför fortsatte jag att äta, under hela lördagen och söndagen. Men när jag sedan gick på dieten under måndagen ångrade jag det otroligt mycket, jag trodde inte jag skulle hinna tillbaka i form, jag lipade typ dag in och dag ut. Jag ville verkligen bara skita i dieten och inte tävla igen. Men då var det min familj och mina vänner som gjorde att jag fortsatte. Jag tänkte på att alla hade bokat hotell och köpt dyra biljetter till tävlingen, jag kunde inte bara strunta i tävlingen och göra alla besvikna. Jag skulle banimej tävla, om de så inte va för mig skull så var det för deras skull. Men tillslut gjorde jag det för mig själv, jag skulle bevisa för mig själv att jag klarade det. Så vad var det som gjorde att jag inte gav upp under 22 veckors diet? De va en blandning mellan mitt mål, en himla massa disciplin, vilja och jävlar anamma men även viljan att kunna bevisa för alla andra att jag var stark nog att klara en sån här tuff och hård satsning. Min familj och mina vänner var verkligen änglar under dieten, de stöttade mig dag som natt och tack vare dom klarade jag av att tillslut ställa mig på scenen och debutera i bikini fitness.

Koffeinets påverkan på blodtrycket

Här sitter jag hemma och äter lunch alldeles ensam och har slutat skolan för två timmar sedan. Folk har söndagsångest, men det har aldrig jag för jag har bara två korta lektioner på måndagar, riktigt skön start på veckan. På träningsläran skulle vi testa hur blodtrycket förändras när man äter laktris, koffein och under vila och ansträngning. Eftersom att jag inte ville äta godis så fick jag koffeintabletter, jag brukar aldrig känna någon skillnad när jag tar koffein, ex via nocco, men det märkes extremt tydligt på mitt blodtryck. Innan jag tog tabletterna hade jag 112 genom 72 men efter ca 20 minuter efter jag tagit 200 mg koffein hade jag 146 genom 120, tror till och med ett test visade typ 160 genom 144. Min biologilärare sa att det sista trycker ska aldrig gå över 100, då måste man till sjukhus. Så ja, när mina föräldrar läser detta kommer dom troligen förbjuda mig att dricka nocco o celsis framöver. Väldigt intressant lektion faktiskt, då får man svar på papper hur kroppen reagerar på olika saker. Mina kompisar åt laktris i olika mängder och deras blodtryck ökade också men sjönk igen ganska snabbt.

Dock var det kanon med dessa koffeintabletter för det gav mig lite energi till träningspasset efter lektionen. Det behövdes verkligen, under tre nätter har jag fått total sömn som ungefär 1 natt, jag lär somna tidigt ikväll. Men nu ska jag äta upp min mat, duscha och sedan lägga mig i sängen o se ett avsnitt Teen Wolf, om jag inte somnar. Senare idag blir det förhoppningsvis lite bebismys, det är nämligen så att jag blev faster till en liten flicka i fredags, så mysigt!

Paket från Gymgrossisten

Igår fick man sig ett litet paket från Gymgrossisten på posten med lite smått och gott. Först lite påfyllning på protein till mina goda grötfrukostar. 4 nocco av de nya smakerna äppel och cola, colan var ju sådär med äpple var verkligen den godaste utav alla nocco. Absolut min nya favorit, tycker dock det är synd att den är utan koffein. Två shakers och en proteinbar fick jag på köpet, som alltid och det behövs alltid. Jag ska även testa på något nytt, nämligen kreatin. Vad jag har hört så säger folk att ska man bara använda ett kosttillskott för ökad muskelmassa så är det kreatin. Såhär säger gymgrossisten om kreatin: ''Kreatin är ett naturligt förekommande ämne som finns i både kött och fisk. Kreatin ingår i kroppens energiomsättning. Vid fysisk aktivitet bryts musklernas energimolekyler, ATP, snabbt ned. Ett underskott av kreatin gör att energimolekylerna inte kan byggas upp lika effektivt och det gör att musklerna snabbt blir trötta. Syftet med ett kreatintillskott är att effektivisera återuppladdningen av energi i muskelcellerna. Ju mer energi som finns tillgängligt i muskulaturen och desto snabbare återuppladdningen sker desto starkare och uthålligare blir du.''

Det ska bli väldigt kul att testa, jag får väl helt enkelt utvärdera det om några månader, om det var värt pengarna eller inte!

Mitt nya träningsupplägg!

Här är lite bilder från när jag var riktigt stark i böjen! Som tyngst var jag uppe och gjorde 6 repetitioner på 110 kg. Jag tar tappat så himla mycket styrka och mitt mål är i år att klara av en 1.a på 110 kg.

Nu är min såkallade ''offseason'' eller byggartid igång på riktigt och därför kände jag att jag behövde ett nytt träningsschema. Under dieten körde jag mycket enklare och isolerade övningar just för att det är lättare att få kontakt i dom, skaderisken är mindre och det kräver inte lika mycket energi. Men nu är det dags att byta ut det mot ett nytt schema som jag har gått o slipat på i mitt huvud i flera veckor, igår fick jag ner det på papper. Min tanke är att köra 5 pass i veckan, om det blir 5 dagar i rad och sedan 2 vilodagar är oklart, de kommer troligtvis bli olika vecka för vecka. Ibland om energin är på topp så kanske det till och med blir fler pass.

Pass 1

Marklyft + några få isolationsövningar för ryggen

Pass 2

Rumpa, möjligt även axlar

Pass 3

Bröst och biceps

Pass 4

Knäböj, vader och mage

Pass 5

Axlar och triceps

Varje pass börjar med en stor basövning, ex marklyft, knäböj, bänkpress eller militärpress. Tanken är då att göra 6 set av varje, göra 15 reps öka och göra 12 reps, öka igen och göra 10 reps. Sedan tillbaka på 15 reps igen men då tyngre än de förra, sedan öka vikten och fortsätta igen. Vecka 1 och 2 gör jag 15, 12 och 10 repetitioner, vecka 3-4 gör jag 12, 10 och 8 repetitioner och sen fortsätter jag nedåt och tillslut blir det väldigt tungt med 1, 2 och 4 repetitioner. Jag skulle inte säga att det ligger fokus på någon muskelgrupp mer än någon annan, möjligt att det blir mycket rumpa och axlar men det är bara härligt ju! Nu är tanken att köra detta upplägget några veckor framåt, repetitionerna varierar vecka för vecka och sedan byts små isolationsövningar ut med tiden så att jag inte ska stanna i utvecklingen. Vi får se vad jag tycker om upplägget, jag kanske redan ändrar mig nästa vecka, vem vet? Nu ska jag i alla fall bli stark igen!

Ã…rsresume 2015

Hej! Nu har jag haft denna bloggen i två år och förra året resumerade jag 2014 och nu tänkte jag det var dags att även resumera 2015. Jag hade som plan att 2015 skulle bli mitt år, jag skulle utvecklas så himla mycket. Det både blev och inte blev mitt år, det blev inte riktigt som jag hade tänkte mig då jag varit skadad mer än hälften av året och varit borta väldigt länge ifrån gymmet.

Januari: Jag började året med en liten offseason med mycket mat och väldigt mycket träning. Efter att dietat nästan hela 2014 var jag så sugen på att bygga muskler. Dock skadade jag ryggen bara någon vecka in i januari vilket gjorde att det blev totalvila från träningen. Jag åt matlådor i veckorna med mycket kolhydrater och sedan lyxade jag till på helgerna, det blev ofta tacos med vännerna. Vi hade friluftsdag med skolan, då var Sofia och jag i Hestra och åkte skidor. Det är en dag jag saknar väldigt mycket!

I Februari blev det mer skidåkning och denna gången med Emma, min storebrors flickvän. Snön höll sig kvar på marken för en gångs skull och då passade Wilma, Tesse, Tova och jag på att åka pulka och uppleva hur det var att va 10 år igen. Efter lång träningvila åkte jag till min coach Tobias och då drog jag upp 100 kg i mark för första gången. Efter det kunde jag inte gå på en vecka, min rygg sa emot och jag hade tydligen inte blivit hel än, så efter ännu massa vila hittade jag till spinningcykeln som fick bli min enda träning på två månader.

Mars: Efter två månaders vila från styrketräningen var jag tillbaka med lite styrketräning igen. Dock var träningen väldigt begränsad för jag fick aldrig göra någonting som påverkade ryggen. Familjen åkte till Österrike för att åka skidor i alperna och när vi kom hem därifrån var jag väldigt trött på min offseasonform. Efter att ha ätit på kaloriöverskott i 3 månader och gått upp ungefär 7 kg ville jag börja dieta igen så då fixade coach ett schema till mig. Vi hade inviggningsfest med jobbet som flyttade till nya lokaler.

April: Min ryggskada satt kvar vilket ledde till väldigt begränsad träning, det blev inte bättre när jag sedan drog sönder ett muskelfäste i bröstet. Det blev total vila från styrketräningen i yttligare 2 månader, då hittade jag till löpningen som jag verkligen blev fast för. Vi hade en mysig kväll hemma hos maja med massa plockmatt. Valborg firades i Kalmar med tjejerna, det börjades med sol och musik på en filt vid vattnet.

Maj: Äntligen kom nypotatisen och jag fick riktigt lyxiga matlådor med grillad kyckling varje dag. Jag, brorsan och kusinen åkte på fitnessgalan i Stockholm, jag fick träffa Peter Pansar Blaha och som vanligt mådde jag som en gud på mässan bland allt fitnessfolk. Det var dags för Åsedadagen och jag fick verkligen känna på hur de va att festa nykter, jag hade så sjukt kul!!

Juni: Jag tog sommarlov en vecka tidigare än alla andra, åkte till stan med Wilma och Alexandra för att titta när Sofia och Tesse gick på bal. Vi tog en god sallad på en uteservering och hade det allmänt bra. Jag, mamma, pappa och lillebror Johan tog en sista minuten till Alicante vilket var en grym start på sommaren. Firade midsommar hemma i Åseda istället för på Öland, det blev en succé, inga höga förväntningar ledde till att det blev grymt. Mamma och jag åkte till Alingsås för att se Sofia och coach Tobias göra debut i bodyfitness och mens physique. Det var då jag insåg att jag inte kunde tävla i bodyfitness för den muskelmassan hade inte jag. Jag gjorde min första knäböj på fem månader efter att varit skadad i ryggen, dock blev det vila efter det för min rygg var inte riktigt redo. Mamma, pappa, Johan och jag åkte till Borgholm över dagen, åt god mat och hade det allmänt bra.

I Juli kom äntligen sommaren till Sverige! Poolen hemma användes flitigt då jag hade kompisar hemma nästan varje dag. Sofia och jag åkte till Växjö och tittade på Norlie & KKV. Wilma och Tesse var med mig kvällen innan min tävlingsdiet skulle börja och vi hade picknik med pizza, kebabtallrik, ostbågar, godis, chips, glass, cola och celsius. Dagen efter var det inga problem att börja dieta för då var jag trött på onyttigheter. Dock bara efter några dagar fundrade jag över hur jag skulle klara av 22 veckors diet då jag nästan kräktes varje gång jag åt den frysta men upptinade potatisen. Det var Olsmässan och jag fick uppleva tre dagar av nykert festande vilket blev succe. Min storebror och hans tjej kom hem och berättade att jag skulle bli faster, nu är det nästan exakt en månad kvar till det är dags.

Augusti började med en helg i Köpenhamn tillsammans med familjen, jag hade med mig min kylväska och lyckades ta med mig matlådor för tre dagar. Vem säger att man inte kan hitta på saker på diet? Allt går med lite planering! Det blev mer festade och denna gången i Växjö på kar-oskar. Dieten rullade vidare och jag träffade min poseringscoach Amanda för min första poseringsträning. Släkten åkte till Liseberg för att åka massa karuseller. Jag åkte till Vetlanda för att träna med bästa Sofia och jag började sista året på gymnasiet.

I September gjorde min lillebror debut i A-laget, mamma hängde med mig en hel del till gymmet. Jag började trivas mer och mer med min kropp vilket slutade i många träningspass i bara sport-bh. Dieten rullade på och jag fick förbereda matlådor i stort jämt för när jag väl hade laddat upp med massa lådor så var dom nästan redan slut, 4 lådor om dagen. Jag började foarmrolla för att få fettet på benen att släppa lättare, och det gjorde det vilket ledde till att jag frös otroligt mycket och att gå i mjukiskläder i skolan blev standard. Jag gick till Jonatan Karlsson som är naprapat och han hjälpte mig med min rygg, det visade sig att jag inte alls hade en stressfraktur utan istället en diskbuktning. Jag träffade honom tre gånger, han knäcke min rygg och helt plötsigt blev jag bra i ryggen. Idag tre månader senare har jag inga problem med ryggen och får aldrig ont längre så nu kan jag köra fullt ut på gymmet!! Jag är så tacksam för Jonatans hjälp!!!

I oktober byttes min havregrynsgröt och nötfärs ut mot torsk och potatis, mina matlådor blev bara mindre och mindre. Jag träffade min teamkompis Emma för första gången och vi poseringstränade. Brorsan, kusinen och jag drog till med ett ryggpass i ishallen och jag testade för första gången på viktade chins. Jag fyllde 18 år och fick min första ätardag på 15 veckor som slutade i kaos! Jag gick på min första utgång, jag rekommerar inte en nykter utgång. Jag fick hem min tävlingsbikini och vi firade även Wilmas 18-årsdag på fyra krogar.

I November lades den sista växeln inför tävlingen igång, jag slutade med powerwalks på morgonen och ersatte dom med 45 minuters spinning varje morgon istället. Jag satte i löshår, fixade fransförlängning och lösnaglar inför tävlingen. Det var tömningsvecka innan tävlingen med 18 lådor kyckling och sparris på tre dagar. Till slut åkte vi till Lund där jag ställde upp i min aldrig första fitnesstävling där jag slutade på 13.e plats av 22 tävlande. Jag var både nöjd och inte nöjd med tävlingen, jag var så himla nervös att jag skakade extremt mycket på scenen. Jag kommer aldrig kunna tacka min vän Tesse tillräcklig för att hon var med och stöttade mig under dagen, att ha henne där kändes så otroligt bra. Jag var inte nöjd med hår, smink eller spraytan vilket gjorde att jag blev väldigt deprimerad efter tävlingen. Jag funderade till och med på att avsluta dieten och strunta i luciapokalen, men det gjorde jag inte. Det har jag min mamma att tacka för, hon stöttade mig och gjorde så jag ville fortsätta!

I December hade vi glöggkväll hos Tova, självklart fick jag vara utan men det var himla mysigt ändå. Jag bakade väldigt mycket julgodis och även en riktigt stor kladdkaka att ta med till tävlingen. Tillslut var det dags för min andra fitnesstävling, nämligen luciapokalen i göteborg. Jag hade mina allra närmaste vänner med mig, men även släkt och familj, vi hade världens bästa helg. Jag slutade på 16-18 plats (kommer ej få reda på exakta placeringen) av 32 tävlande. Efter min tävling gick vi alla ut på hard rock cafe, det var den bästa helen i mitt liv. Väl hemma i Åseda bjöd farmor på stuvade makaroner och köttbullar som jag hade önskat. Jag tog ledigt från träningen då jag hade tappat min träningsglädje, med efter 10 dagar var jag sugen på knäböj och det blev hela 22 set. Jag firade jul med min fina familj och hade det riktigt mysigt. På juldagen var det fest och jag drack min första alkohol på 358 dagar och hade så himla roligt!!

Viktuppgång!

Som jag har skrivit i flera inlägg förut så arbetar jag just nu med att acceptera min viktuppgång efter tävlingen. Det bästa hade nog varit att försiktigt trappa upp i kalorier med en ''eftertävlingsdiet'', men det klarade jag verkligen inte eftersom jag mådde så dåligt och det enda jag ville var att äta helt fritt utan något schema. Detta har då lett till en stor viktuppgång inom mindre än två veckor, självklart har det fått konsekvenser eftersom det aldrig är bra att chocka kroppen så. Vanligtvis kanske man vid en viktuppgång går upp ca 1-2 kg i månaden men nu har jag gått upp någonstans mellan 5-10 kg på mindre än två veckor, det gör ju att min kropp inte hunnit med, den har inte vant sig. Det känns alltså som att jag går runt med en viktväst på mig dygnet runt, konditionen har blivit otroligt dålig och jag bli anfådd för minsta lilla.

Denna viktuppgång har verkligen inte gjort mig någonting, för jag hade bestämt mig redan innan att jag skulle gå upp i vikt igen efter tävlingen. Jag har dock fått stå framför spegeln varje dag för att berätta för mig själv att min kropp är fin och det är den. Jag bryr mig inte alls om att magen korvar sig när jag sitter ner eller att låren går ihop när jag går, jag gillar faktiskt mina ben mer nu än innan för jag fyller ut mina jeans. Jag har fått tillbaka min lilla rumpa och äntligen har brösten börjat växa igen. Något jag dock inte trivs med är mitt otroligt runda ansikte, det har faktiskt blivit väldigt runt och jag känner knappt igen mig själv. Det har gått bra och jag har varit glad och nöjd över min kropp varje dag fram till idag när jag var på gymmet och skulle köra axlar. Jag kände mig faktiskt otroligt tjock, jag såg inte längre några deffinitioner på armar och axlar, alla ådror var borta och dubbelhakan kom fram när jag körde axelpress. Jag ville bara gå hem och gråta och ångra vad jag gjort mot min kropp. Men nej, nu har jag suttit i flera timmar och bara funderat och tänkt över detta, mitt huvud ska inte få spöka såhär med mig för min kropp är fin oavsätt vikt. Jag mår ju faktiskt så otroligt mycket bättre nu med några kilo extra på kroppen, jag finner lycka i allt jag gör. Både familj och vänner säger att jag ser mycket piggare och gladare ut, jag har färg och lyster i ansiktet, min blick är inte längre tom utan det finns någonting där och jag börjar inte gråta för minsta lilla motgång.

Jag hade kunnat sitta och skriva om detta ämne i flera flera timmar för just nu har jag så himla många tankar inom mig som spökar runt. Jag älskar hur jag mår just nu, jag gillar min nya offseasonkropp samtidigt som det hade varit sjukt nice att ha kvar min tävlingsform men det skulle det aldrig vara värt med tankte på hur jag mådde när jag väl hade den kroppen. Jag var svag på gymmet men de va sjukt kul att se deffenitioner och ådror på kroppen under tiden man tränade. Så ja, hade man kunnat få en komination mellan tävlingsform, bra välmående, mitt glada humör just nu och samtidigt vara stark på gymmet så hade det ju varit nice men nu är det inte så. Just nu ska jag jobba för att älska min kropp, hitta tillbaka till min trännigsglädje, utvecklas gå gymmet, äta god mat men ändå hitta en balans därr min kropp mår som bäst!

Vad händer nu?

Många av er undrar nog vad som händer i mitt liv just nu och vad planen är framöver. Jag vet att många undrar för jag får den frågan flera gånger varje dag numera. Jag får frågan när jag ska tävla igen, hur jag lägger upp kost och träning nu och om jag inte är rädd för att gå upp i vikt. Först kan jag väl bara säga att jag inte vet när jag ska tävla igen, eller om jag ens ska tävla igen. Just nu har jag inte någon tävling inplanerad och jag känner faktiskt inte att jag vill fokusera på det nu, om jag någon gång i framtiden vill tävla igen så tar jag det då. Något jag vet är att när eller om jag kliver upp på scenen igen så ska jag ha en väldigt mycket bättre fysik än denna gången. Jag är så himla sugen på att bygga mer och mer muskler nu, jag vill verkligen bli mer muskulös nu. Jag kände att jag mest bara blev väldigt smal under min diet och musklerna inte syndes så tydligt, jag hade inga rutor på magen, inga delningar på benen eller särskillt deffinerade armar utan jag kände mig nästan bara benig. Det är något som ska ändras på framöver, för nu vill jag bli mer muskulös. Så jag skulle aldrig ställa upp på en tävling redan nästa år för då känner jag inte att jag hinner förbättra min fysik och jag tycker det känns onödigt att gå upp på scenen igen men ungefär samma kropp, ska jag tävla igen så ska jag ha en helt annolunda fysik!

Hur jag lägger upp träning och kost nu är faktiskt väldigt oplanerat, jag lägger inte upp det på något vis faktiskt. I slutet av tävlingsdieten tappade jag verkligen allt träningssug, jag avskydde att träna och ville aldrig gå till gymmet. Jag blev väldigt trött på att träna efter ett träningschema och aldrig fritt få välja vad ville köra. Att ständigt känna sig tvingad att träna, och att jag körde 3 pass om dagen gjorde att det blev bara för mycket. Förut tränade jag för att jag tyckte det var kul men nu blev det bara ett tvång och missade jag ett pass kände jag mig dålig och att de tjejer jag skulle möta på tävlingen var bättre än mig. Redan efter Decembercupen när jag i stort sett lipade varje dag för att jag ville ge upp och inte ställa upp på Luciapokalen så bestämde jag mig för att ta ett break från träningen efter Luciapokalen. Det är precis vad jag har gjort, jag har inte varit på gymmet sedan det sista tömningspasset för 10 dagar sedan. Jag vill inte känna något tvång till att träna längre, jag vill få tillbaka min träningsglädje. Så just nu har jag inte planerat in något träningspass utan när jag väl längtar till gymmet, då ska jag dra dit och köra ett riktigt roligt pass, utan schema utan istället köra något kul som jag känner för, kanske blir det ett helt bicepspass, vem vet?

Samma sak gäller med maten, jag orkar verkligen inte bry mig om ett kostschema just nu, det blev alldeles för mycket i slutet och det enda jag tänkte på var när jag skulle få äta. När jag hade ätit mellanmålet kl 10 så satt jag hela tiden och tänkte på att klockan skulle bli 12 så jag skulle få äta lunch. Jag kunde inte riktigt koncentrera mig i skolan för jag tänkte bara på mina mattider hela tiden. Därför släpper jag helt på kostschema nu, jag äter när och vad jag vill. Känner jag för att skippa vanlig mat en hel dag och istället äta kakor och godis så gör jag det. Ingen ska få säga till mig vad jag ska och inte ska äta, för jag ha full kontroll på mitt liv och om mitt val nu är att äta massa onyttigt så är det även jag som får lida av en viktuppgång. Som förövrigt inte gör mig någonting, visst hade det varit härligt att gå runt med en tävlingsform året runt, men då hade jag aldrig kunnat må så bra som jag gör nu. Nu när jag inte har några måsten eller krav på mig så känner jag mig som en kung, jag har inte mått såhär bra på hur länge som  helst. Jag har dock bestämt mig för att inte väga mig, då kommer jag troligtvis bli väldigt deprimerad, men varje dag ställer jag mig i underkläder framför spegeln och försöker intala mig själv att detta är min nya form, den är fin, jag är fin och jag försöker även tänka på hur mycket bättre jag mår nu, några kilo extra men även så himla mycket lyckligare.

Test för syreupptagningsförmågan

Hallå! Jag är nyss hemkommen från idrotten och idag har vi gjort ett test för att kolla vår syreupptagningsförmåga, dvs kondition. Det finns fyra olika sätt att testa sin syreupptagningsförmåga, det bästa är ett såkallat VO2 max test, där springer man på ett löparband med en andningsmask och så ökas hastigheten varje minut och så springer man till man inte orkar längre. Då får man veta exakt sin in och utandning. Man kan även göra ett coopertest, där man antingen springer 2000, 2400 eller 3000 meter sedan kan man utefter tid, kön och ålder få ett ungefärligt mått på sin kondition. Samma sak med ett beep-test, där springer man springer 20 meter fram och tillbaka och det ska ta en viss tid från ena sidan och tillbaka, hinner man inte tillbaka innan det har pipit åker man ut och kan då se vilken ''level'' man kom till. Sedan finns det ett fjärde sätt att kolla sin syreupptagningsförmåga på och det är vad vi gjorde idag.

Vi gjorde ett såkallat ergometercykeltest, man cyklar på en speciell cykel som man kan ställa in ett motstånd på utefter sin egna fysiska förmåga. Först ställde vi in min cykel på 100 W, jag började cykla och jag ska då cykla med en speciell hastighet. Det är en klocka som bredvid tickar 100 slag i minuten och så ska jag alltså hålla ett tempo där jag trampar ner varje gång klockan tickar, man ska alltså inte cykla fortare bara för att man kan det. Varje minut kollas min puls av och för att detta testet ska funka måste man ligga i intervallet mellan 110-170 slag per minut, som ni ser på bilden ovan hade jag en puls under 110 de första tre minuterna därför fick vi öka motståndet från 100 till 150 W på cykeln. Man ska cykla ungefär 6 minuter, eller tills dess att pulsen har jämnat ut sig, så min arbetspuls blev 143 slag per minut. Nu kunde vi gå in i en tabell och med ställning till ålder, vikt, kön, belastning på cykeln och min arbetspuls kolla min syreupptagningsförmåga per minut vilket blev 63 ml. Min idrottslärare sa att det var riktigt bra, och i tabellen kunde vi se att jag klassades som elit. Hehe det tyckte jag var riktigt roligt att se. Jag har alltid trott att jag har riktigt dålig kondition, jag vill fortfarande tro det, men nu har jag verkligen fått svart på vitt att jag faktiskt har riktigt bra kondition, till och med upp i elitnivå! Detta testet var riktigt roligt att göra, vi ska göra om det till våren igen, vi får väl se vad som har hänt med konditionen då. 

Foam rolling

Här rollar jag framsida lår, börjar vid knät och rullar upp över hela låren. Jag drar mig fram med armarna.

Som ni kanske vet så brukar jag foamrolla mina ben och även ryggen, jag har fått lite frågor om vad det egentligen är och många har velat veta varför just jag gör det. Därför tänkte jag skriva lite grann om det nu. Egentligen har jag väldigt lite koll på vad det är, jag vet bara om att jag ska göra det så det jag skriver är inget facit till någonting.

Foam rolling är en SMR teknik (Myofasciell frisättning) som är till för att motverka ömma och väldigt aktiva muskler. Det är som en blandning mellan stretching och massage. Det finns släta foam rollers och sedan finns det ojämna som ni ser att jag har. Utskotten som är på min foam roller kommer åt triggerpunkter och ger ökad blodcirkulation, muskelavslappning, ökad rörlighet och minskar risken för skador. Anledningen till att jag började med foam rolling var för att jag inte kände att fettet på mina ben släppte, jag gick ner i vikt och fettet släppte på överkroppen men inte benen. Då sa Tobias till mig att börja foam rolla för att sätta igång blodcirkulationen och för att fettcellerna skulle börja arbeta. Redan första veckan såg jag skillnad på mina ben både i spegeln och på kalipermätningen. Jag gör sju olika övningar, jag börjar med framsida lår, baksida lår, insida lår, utsida lår, rumpan, vaderna och sist smalbenen. Nu har jag även börjat med ryggen, där bara lägger jag rollern under mig och rullar fram och tillbaka. Det är faktiskt riktigt jobbigt att foamrolla, det gör ont och man får verkligen var utålig och försiktig. Det gäller egentligen bara att rulla rollens under sig fram och tillbaka på den muskeln men vill komma åt.

Här rollar jag baksida lår, börjar i knävecket och rullar upp till rumpan.

Insida lår är enligt mig både det jobbigaste och svåraste att rolla, det gör till och med ont. Jag börjar ute vid knät och gör som en armhävning för att rollerna ska rulla längs med insida lår.

Här rollar jag utsida lår, den är faktiskt ganska svår. Jag lägger mig på rollern och hjälper till med det andra benet för att gå från höften ner mot knät.

Anatomi

Hejdär! Här sitter jag hemma och pluggar träningslära och nämligen anatomi, jag hade missat att vi hade praktisk lektion idag och hade därför inte med mig idrottskläder så jag får helt enkelt sitta och plugga istället. På fredag är det prov och då ska jag kunna de vanligaste musklerna både på svenska och latin , vi har ca 600-700 muskler så det hade inte varit roligt att lära sig alla. Vi ska även kunna musklernas ursprung, fäste och rörelse. Skelettet och namnet på väldigt många ben även här både på svenska och latin. Olika sorters ben, dess utveckling från födsel till vuxen, leder, fogar, ligament, senor, muskelfibrer osv. Det är väldigt mycket ord som ska in i huvudet men jag tycker faktiskt det är riktigt kul. Enda anledningen till att jag valde träningslära som extrakurs var för att jag ville lära mig många muskler i kroppen, förstå varför en viss övning tar när man utför den på rätt sätt. Quadriceps femoris, deltoideus, soleus, pectoralis major, latissimus dorsi, där har ni några namn på muskler som snurrar runt i mitt huvud just nu. Jag har nu tagit en paus, ska strax äta lunch och sedan åka tillbaka till skolan för lite matte.  

Besök hos naprapaten!

Idag är det vilodag som gäller, jag har haft 6 tuffa dagar med träning så idag är det faktiskt ganska skönt att inte behöva göra någonting. Tidigare idag var jag hos en naprapat, Jonatan Karlsson heter han och har även han tävlat i fitness. Det känns bra med någon som faktiskt har koll på det där med träningsskador. I Januari fick jag beskedet av både läkare och sjukgymnast att jag hade en stressfraktur i ryggen och att det kunde ta upp till ett år att läka. Jag gör aldrig någonting som påverkar min rygg, jag har ju knappt gjort en enda basövning sen i januari liksom. För en vecka sedan kom jag i kontakt med Jonatan som jag sedan tidigare vetat vem det är, efter att jag hade beskrivit lite grann tyckte han inte alls att det lät som en stressfraktur. Idag har jag varit hos honom och han har undersökt min rygg och som sagt, ingen stressfraktur inte. Läkarna sa till mig att det inte fanns någonting att göra åt, det var bara vila. Nu har jag vilat i 9 månader och det har inte blivit mycket bättre så det känns både bra men samtidigt riktigt surt när Jonatan säger att det inte är en stressfraktur utan en diskbuktning som går att göra någonting åt. Tänk om jag hade tagit hjälp av Jonatan i början av året, då hade jag ju troligtvis inte haft dessa problem nu.

Jonatan sa till mig ''nu ska vi få dig att kunna köra knäböj igen''. Han masserade och tryckte lite grann men sedan knäckte han även mig rygg och genast kändes det bättre. Jag kunde böja ryggen bakåt utan smärta, halleluja!! Jag får inte börja köra knäböj redan utan jag ska träna på som vanligt och sedan ska vi träffas igen om två veckor. Jag har även fått en övning som jag ska göra en gång varje timme, så nu gäller det att ställa klockan så att det inte glöms bort. Nu håller jag alla tummar jag har för att min rygg ska bli bra, det är typ det enda jag hoppas på just nu.

Kroppsideal!

Jag har precis lyssnat på Body Radios nya avsnitt där Antonia Pesevski tillsammans med Kenny och Linnea diskuterar väldigt djupt i ämnet ideal. Det berörde mig otroligt mycket och det var utan tvekan den bästa podcasten jag lyssnat på. Mycket började när Antonia la ut bilden på sin kropp ovan på Instagram, hon hade förut dietat i 1.5 år inför en tävling. Hon var i kanonform men nu var hon tillbaka till ''normalläge'' igen. Hon berättar för sina följare att hon nu ligger ca 7 kg från tävlingsform men att det är nu hon trivs som mest och utvecklas mest i sin träning. När hon publicerade detta på Instagram fick hon väldigt bra respons och då kontaktade Body Radio henne för ett avsnitt.

På 70-talet inom fitnessvärlden var magrutor på en tjej väldigt dåligt, så skulle det inte vara. Nu börjar det försvinna mer och mer, det börjar till och med bli tillåtet med magrutor i bikini fitness där man förut inte velat se några rippade magar. För att en kvinnas kropp ska fungera normalt ska vi ha en fettprocent mellan 20-25 procent, då fungerar hormoner som de ska. När man tävlar i fitness ska fettproceneten ner mellan 6-10 procent, man kan ju redan där förstå att kroppen inte fungerar som den ska. För många kvinnor försvinner mensen, hunger och mättnadskänslor fungerar inte, hormoner och känslor är inte alls som de ska. Är detta något vi ska acceptera? Nej! Visst att man inför en tävling kan förstå att dessa funktioner i kroppen släpar efter, men efter tävlingen måste kroppen gå tillbaka till normalläge, där ska vi inte acceptera utebliven mens eller depression. Många är rädda för att gå tillbaka till normalläge och att gå upp i vikt igen.

Idag får vi veta exakt hur vi ska äta, träna, sova, umgås och leva via sociala medier och alla vill prestera på dessa sidor. Följer man en ''fitnessmänniska'' på Instagram är det väldigt sällan man får se bilder som den Antonia la ut. De flesta lägger bara upp bilder när de har magrutor, när de äter sin kyckling och när de är ute och går. Vi vet inte ens om denna magrutebild är tagen idag, den kan varit tagen dagen innan en tävling men publiceras idag. Ingen vågar visa sig ''sämre'' än någon annan. Man får väldigt mycket bra respons på denna magrutebilder, men sedan under ''offseason'' när man har lagt på sig lite till och magrutorna inte syns, då publiceras det inga magbilder. Man är rädd för vad alla andra ska tycka. DET är jag också...

Så mycket uppmuntrande kommentarer via bloggen, instagram, facebook, gymmet eller i vardagen har jag aldrig fått förut som nu när jag går på tävlingsdiet och har gått ner ca 9 kilo. Jag får ofta kommentarer om att jag ser ''fit'' ut, att jag är så himla fin och att jag är vältränad och duktig. Självklart tycker jag det är superkul och jag klagar inte. Men varför ser inte folk detta när man har en normal fettprocent, har kurvor men ändå tränar stenhårt. Att vara vältränad har blivit förknippat med att ha en låg fettprocent, men så är det verkligen inte. Att vara vältränad är att klara av fysiskt jobbiga saker, inte bara lyfta tugnt utan kunna springa långa men även korta snabba sträckor, att ha en bra rörlighet och koordination osv. Varför tycker alla helt plötsligt att jag är så himla duktig? Jag tränar på precis samma sätt som förut, jag äter näst intill samma mat som förut fast lite mindre mängd. Jag gör allt som jag hela tiden gjort, men nu har jag gått ner i vikt och då helt plötsligt blir jag vältränad och duktig. Jag är rädd för hur folk kommer se mig efter tävlingen, kommer folk se mig som tjock och tänka ''herredgud vad hon har gått upp i vikt, hon som var så fin förut''. För jag VET att jag kommer gå upp minst 10 kg efter min tävling, jag kan inte ligga på en så låg fettprocent som jag gör nu, det är inte hälsosamt. Jag tror inte många andra förstår det, jag tror att många tror att jag ska se ut så och väga så lite som jag gör på tävlingsdagen även efteråt också. Då när jag går upp i vikt igen kommer folk inte längre se mig som duktig och vältränad utan istället tycka att jag inte lyckades eftersom jag gick upp alla kilorna som jag gått ner. Men det är planen, jag ska gå upp minst 10 kg efter min tävling, för +70 kg är min normala och hälsosamma vikt där min kropp mår som bäst och jag har en bra hormonbalans.

Jag tycker verkligen att alla ska lyssna på denna podcast av Body Radio, den var så himla bra och den fick mig verkligen att tänka till. Hur ska vårat samhälle egentligen vara? Hur är dagens ideal? Vad är egentligen vältränad? Ni hittar till avsnittet HÄR!

Gröt a`la Ebba

Jag fick en fråga om hur jag gör min gröt på morgonen

Jag fick en fråga om hur jag gör min gröt på morgonen, därför tänkte jag lägga upp ett inlägg om hur jag faktiskt gör. Jag gör det så simpelt som möjligt, precis som allt annat. Släng bort kastrullerna och strunta i att göra den på spisen, visst har du extra tid kan du göra det men jag tycker det blir lika gott i mikron. Plus att om man kokar gröten i en kastrull så kommer ju hälften av gröten sitta kvar i kastrullen, jag vill ju få i mig all min gröt. Min tallrik är i stort ett ren när jag ätit färdigt, man skulle nästan kunna ställa in den i skåpet igen.

Hur eller hur, jag börjar med att väga upp den mängd havregryn jag ska ha, i mitt fall 60 g. Sedan öser jag på med kanel, och då menar jag verkligen öser. Kanelen gör hela gröten. Sedan blandar jag runt innan jag häller i vattnet för annats klumpar sig kanelen. Därefter häller jag över ca 2.5 dl vatten och rör sedan runt igen. In i mikron ca 1 minut och 40 sekunder, allt beror på hur djup tallriken är, lika så med mängden vatten. Nu är gröten färdig och då har jag redan förberett och skakat ihop ett proteinshake, eftersom jag har kanel i gröten så är det endast choklad eller vanlijprotein som passar till (enligt mig). Jag häller då sedan över lite av shakern, inte mycket för då kommer gröten ta smak av proteinet och kanelsmaken försvinna. Jag häller alltså över lite hela tiden när jag äter och rör runt så det blir krämigt. Ibland kan jag även byta ut kanelen mot pepparkakskryddor eller kardemumma, framåt jul lät det nog bli saffransgröt, så gott!

Detta är lätt den godaste frukosten jag vet!!

Vilodag vid poolen!

Idag är det vilodag som gäller och jag kommer spendera den på bäst sätt genom att verkligen vila. Det kommer bli en dag vid poolen, bokläsande och podlyssnande, så himla skönt. Igår när jag hade tränat klart kände jag mig riktigt trött i hela kroppen så jag var på ganska dåligt humör, idag har jag nya krafter och känner verkligen att det behövdes en vilodag idag. Nu ska jag äta upp min fantastiska kanelgröt till mellanmål och sen bege mig ut i solen igen. Ha en bra dag vänner!